Niektórzy mówią, że to najzdrowszy i najbardziej przyjazny z dostępnych na rynku olei. Po wytłoczeniu ma jasną, żółtą barwę i mocny, cierpki zapach.
Ma także charakterystyczny, lekko orzechowy smak. To olej szczególnie bogaty w kwasy OMEGA – 3 (może zawierać nawet 50% tych kwasów w jednym litrze).
Co ciekawe, zawiera dwa razy więcej tego kwasu niż olej z wątroby rekina. Ma więc zbawienny wpływ na cały organizm. Korzystnie działa na serce, układ trawienny, odpornościowy i nerwowy.
Fantastycznie działa również na skórę, cerę, włosy i paznokcie. Powinni go spożywać zarówno sportowcy, nastolatki w okresie dojrzewania, kobiety w ciąży oraz osoby starsze.
Najlepiej stosować go na zimno, czyli jako dodatek do sosów sałatkowych, do warzyw. Do potraw ciepłych dodajemy go, ale bez podgrzewania, np. wlewając łyżkę oleju lnianego do talerza z ciepłą zupą.
Przy produkcji oleju powstaje jako czynnik uboczny
tak zwany pelet, który także można spożywać
Ma on ciekawy smak, jest pełny błonnika
stosowanego w dietach, daje szybko poczucie sytości
Może być on także pokarmem dla domowych zwierząt
Es gibt noch keine Bewertungen für dieses Produkt!
Der Eigentümer des Online-Shops garantiert nicht, dass die veröffentlichten Meinungen von Verbrauchern stammen, die ein bestimmtes Produkt verwendet oder gekauft haben.