Quick Find
Content search
Information
Tell A Friend
Google translate
Miernik tester aktywności wody wskazuje wolną zawartość wody w próbce produktu.
Aktywność wody (Aw - aktywność wodna) określa aktywną część zawartości wody,
czyli wodę wolną – niezwiązaną.
Aktywność wody określana jest również jako ciśnienie pary wodnej wytwarzanej przez wodę zawartą w produkcie higroskopijnym.
W branży spożywczej aktywność wody ma wpływ na takie zjawiska jak zmiana koloru produktów, ich smaku, aromatu,
wytwarzanie trucizn pokarmowych w produktach, psucie się produktów, możliwość rozprzestrzeniania się drobnoustrojów
(ich termin ważności), itd.
Z tego powodu pomiar tego parametru jest aż tak istotny.
Aktywność wody (aktywność wodną) produktów spożywczych można kontrolować m.in. poprzez użycie różnych dodatków
(np. soli, cukru), odpowiednie pakowanie, utrzymywanie korzystnych warunków w czasie produkcji,
dojrzewania i przechowywania.
Pomiary aktywności wody (aktywności wodnej) wykonuje się nie tylko na etapie kontroli jakości,
ale również w trakcie opracowywania nowych technologii i przepisów.
Pomiar aktywności wody w żywności i wybór rozsądnych sposobów pakowania i przechowywania umożliwia zmniejszenie dodawania
konserwantów i można ocenić trwałość żywności, zbóz, owoców i warzyw.
Urządzenie posiada funkcję drukowania oraz jest wygodniejsze do nagrywania i porównywania.
Znaczenie pomiaru aktywności wody dawno temu zostało dostrzeżone przez przemysł spożywczy i papierniczy.
Inne branże przemysłowe takie jak przemysł farmaceutyczny i chemiczny wykazują wzrastające zainteresowanie
pomiarem aktywności jako pomiarem dodatkowym lub jako alternatywą do pomiaru zawartości wody.
Ponadto pomiary aktywności wody wykorzystywane są w piekarniach, firmach cukierniczych, zakładach mięsnych,
uczelniach i ogrodach botanicznych.
Aktywność wody albo wilgotność względna równowagowa określa aktywną część zawartości wody,
czyli „wodę wolną – niezwiązaną” w przeciwieństwie do całkowitej zawartości wody, która zawiera również „wodę związaną”.
Aktywność wody nie tylko określa stabilność zawartości wody (i parametrów, na które ona wpływa),
ale jest również czynnikiem decydującym w rozwiązywaniu różnych problemów,
gdzie zawartość wody nie jest brana pod uwagę na pierwszym miejscu.
Aktywność wody lub równowagowa wilgotność względna jest zwyczajowo definiowana jako procent wilgotności względnej,
powstałej w stanie równowagi, jaką uzyskuje próbka produktu w systemie zamkniętym i stałej temperaturze.
Dlatego też aktywność wody może być mierzona za pomocą pojemnościowego czujnika wilgotności
względnej pod warunkiem spełnienia warunków wymienionych w definicji.
Sonda pomiarowa w każdym z rozwiązań to właściwie to samo rozwiązanie, różniące się urządzeniem,
z którym współpracuje oraz sposobem podłączenia.
Dane techniczne:
Aw Zakres: 0,03-1,00
Zakres wilgotności: 100ppm do 100%
Dokładność: 0.015Aw (<+/- 0.3 ° C, w temperaturze pokojowej)
Powtarzalność: <0.005 Aw (<0.1 ° C, w temperaturze pokojowej)
Temperatura: -20 do 85 ° C; -50 do 200 ° C
Środowisko pracy: od -10 do 60 ° C; 0-99% RH
Testu czas: 2 ~ 5 min
Nowy
Aktywność wody (Aw - aktywność wodna) określa aktywną część zawartości wody,
czyli wodę wolną – niezwiązaną.
Aktywność wody określana jest również jako ciśnienie pary wodnej wytwarzanej przez wodę zawartą w produkcie higroskopijnym.
W branży spożywczej aktywność wody ma wpływ na takie zjawiska jak zmiana koloru produktów, ich smaku, aromatu,
wytwarzanie trucizn pokarmowych w produktach, psucie się produktów, możliwość rozprzestrzeniania się drobnoustrojów
(ich termin ważności), itd.
Z tego powodu pomiar tego parametru jest aż tak istotny.
Aktywność wody (aktywność wodną) produktów spożywczych można kontrolować m.in. poprzez użycie różnych dodatków
(np. soli, cukru), odpowiednie pakowanie, utrzymywanie korzystnych warunków w czasie produkcji,
dojrzewania i przechowywania.
Pomiary aktywności wody (aktywności wodnej) wykonuje się nie tylko na etapie kontroli jakości,
ale również w trakcie opracowywania nowych technologii i przepisów.
Pomiar aktywności wody w żywności i wybór rozsądnych sposobów pakowania i przechowywania umożliwia zmniejszenie dodawania
konserwantów i można ocenić trwałość żywności, zbóz, owoców i warzyw.
Urządzenie posiada funkcję drukowania oraz jest wygodniejsze do nagrywania i porównywania.
Znaczenie pomiaru aktywności wody dawno temu zostało dostrzeżone przez przemysł spożywczy i papierniczy.
Inne branże przemysłowe takie jak przemysł farmaceutyczny i chemiczny wykazują wzrastające zainteresowanie
pomiarem aktywności jako pomiarem dodatkowym lub jako alternatywą do pomiaru zawartości wody.
Ponadto pomiary aktywności wody wykorzystywane są w piekarniach, firmach cukierniczych, zakładach mięsnych,
uczelniach i ogrodach botanicznych.
Aktywność wody albo wilgotność względna równowagowa określa aktywną część zawartości wody,
czyli „wodę wolną – niezwiązaną” w przeciwieństwie do całkowitej zawartości wody, która zawiera również „wodę związaną”.
Aktywność wody nie tylko określa stabilność zawartości wody (i parametrów, na które ona wpływa),
ale jest również czynnikiem decydującym w rozwiązywaniu różnych problemów,
gdzie zawartość wody nie jest brana pod uwagę na pierwszym miejscu.
Aktywność wody lub równowagowa wilgotność względna jest zwyczajowo definiowana jako procent wilgotności względnej,
powstałej w stanie równowagi, jaką uzyskuje próbka produktu w systemie zamkniętym i stałej temperaturze.
Dlatego też aktywność wody może być mierzona za pomocą pojemnościowego czujnika wilgotności
względnej pod warunkiem spełnienia warunków wymienionych w definicji.
Sonda pomiarowa w każdym z rozwiązań to właściwie to samo rozwiązanie, różniące się urządzeniem,
z którym współpracuje oraz sposobem podłączenia.
Dane techniczne:
Aw Zakres: 0,03-1,00
Zakres wilgotności: 100ppm do 100%
Dokładność: 0.015Aw (<+/- 0.3 ° C, w temperaturze pokojowej)
Powtarzalność: <0.005 Aw (<0.1 ° C, w temperaturze pokojowej)
Temperatura: -20 do 85 ° C; -50 do 200 ° C
Środowisko pracy: od -10 do 60 ° C; 0-99% RH
Testu czas: 2 ~ 5 min
Nowy
There are no reviews for this product yet.
Write ReviewThe owner of the online store does not guarantee that the published opinions come from consumers who have used or purchased a given product.